fredag 26. juni 2015

A gator tale



På vei ut av New Orleans stoppet vi og tok en "swamp tour", en tur ut i sumpene med båt.
Den største av dem - bodde for seg selv lenger nede i elva
I Mississippi-deltaet er det masse sånne steder der elva forgrener seg utover store områder og danner "bayous" - små elver som mange steder bare såvidt er farbare med båt. Skogen står tett og opp av vannet stikker luftrøttene til trærne - ble en og annen hump underveis.
Her trives mange slags dyr og særlig de VI var mest interesserte i å se - alligatorer!
Egentlig skyr de mennesker, fortalte guiden - men disse var vant til folk og til å få en godbit, så de kom mer enn villig frem. Litt uggen følelse å sitte i en lav båt og se en hel stim av alligatorer komme svømmende mot oss!


Pølser og marshmallows er digg for alligatorer!
Takket være den kraftige halen er de fint i stand til å hoppe ganske høyt, men mennesker står ikke på dietten - det hadde aldri vært rapportert om noe angrep med dødelig utfall, betryggende å vite.. :-)
Guiden var en spøkefull kar og ropte over til nabobåten "Alligator bait VI"(!) - "Har du noen barn ombord, vi trenger noe å gi alligatorene". Det var en spøk som IKKE slo an, var visst bare vi nordmenn som lo :-)
Han sa også at firmaets regler tilsa at dersom det oppstod problemer måtte yankees forlate båten først. Hvem som var definert som yankees? "Pretty much anyone from north of here..."






Ganske søte, da....
Ville griser levde også i store flokker inne i swamp'en - disse var etterkommere etter rømte tamsvin. De har blitt en skikkelig plage for farmere ved at de stjeler avlingene deres og roter og herjer - så ille at i noen områder er det faktisk skuddpremie på dem.

Vi fikk oss en voldsom regnskur mens vi satt i båten, men den hadde heldigvis et tak som tok av det meste. Synes litt synd på de som hadde tatt den EKSLUSIVE turen for bare noen få personer - i en liten ÅPEN båt.



Fin swamp pipp!


Ute på highwayen etterpå kom lyn- og tordenværet for fullt. Jeg har aldri opplevd slikt regn!!
Det var som om noen stod og helte vann rett på frontruta og det var rett og slett umulig å se noe som helst. Bilene stoppet helt opp med nødblinken på, midt i veien.
Temperaturen sank fra 98 til 78, men det varte dessverre ikke så lenge. Så snart uværet ga seg og sola kom tilbake kom varmen med den....
"Hvorfor i alle dager tar dere ferie her i juni??", spør folk - de lokale som kan drar herfra for å slippe heten.




Tvillingbroene over Mississippi ved Natchez
På ettermiddagen kom vi til den koselige småbyen Natchez som ligger oppe på en "bluff", et høydedrag over elva. Vi trivdes så godt at vi ordna oss 2 netter og bare ferierte og koste oss.
Kveld 2 havnet vi på Karaokebar av alle ting (Hva annet kan man forvente når hotellet tilbyr nordmenn gratis vin, øl og snacks fra 5 til 7 hver ettermiddag?) For første gang i mitt liv tok jeg sjansen og valgte en gammel Elton John sang, "Tiny dancer" Det slo ganske bra an, men ikke like bra som når Mads og Marianne dro med seg publikum på "Uptown funk"!
Alligatorer spiser ikke mennesker - det er tvert i mot!!
Det ene fulgte det andre og snart var alle veldig forbrødret. Vi fikk skyss med en lokal fyr ned til "Under the hill saloon" - rett ved båten på bildet over. Han ba oss bli med i pickupen sin, for å få plass måtte jeg bare rydde vekk automatrifla som lå og slang i baksetet !!? Jeg ble egentlig litt rystet og måtte snakke litt med ham om det etterpå. Han mente dette var helt alminnelig og forklarte at han i tillegg hadde en pistol ved ankelen og en i bukselinningen bak. Deretter pekte han ut en 4-5 stykker i saloonen som i følge ham garantert også var bevæpnet. Fyren var riktignok politimann, men ute på en frikveld. Merkelige greier, men vi slapp fra en veldig hyggelig kveld med helsa i behold - bare med en ganske heftig hangover etter for mye godt, lokalt øl.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for kommentar!
Husk at du ikke MÅ være pålogget noe som helst for å kunne kommentere, velg eventuelt bare "Kommenter som Navn/Nettadresse" og skriv inn navnet ditt.
Alle bilder kan klikkes på for STOR størrelse!