lørdag 11. januar 2014

Angkor what!??!

Angkor Wat
I går var vi i Angkor Wat (eller Angkor WHAT? som amerikanerne kaller det)
Eller det vil si, Angkor Wat er bare ett tempel på et ENORMT svært område. 
I sin stormaktstid var Angkor en by med kongepalass, templer og boliger. En eller annen gang etter 1400-tallet ble området forlatt og jungelen tok det tilbake inntil det ble "oppdaget" av en franskmann i 1859. Stakkaren døde av malaria 4 år etter, det kostet å være oppdagelsesreisende den gangen!
Ryktene skal ha det til at franskmennene klatret opp i trærne
for å få oversikt - og stirret plutselig inn i øynene på disse
her - Buddhas 4 ansikter i hver himmelretning på hvert tårn...
Nå skulle jeg selvfølgelig briljert med mine enorme kunnskaper om dynastier og kongerekker, årstall, hinduer vs buddhister vs muslimer, nasjoner mot nasjoner, arkitektur, arkeologi, demografi osv osv....

Men sannheten er at jeg har en lei tendens til å dette ut når det blir for mye informasjon.Og mye informasjon kombinert med HEFTIG varme fordamper fort..
Så derfor bare noen bildeinntrykk fra gårsdagen og i dag:
Over alt feier de og gjør det fint til turistene. 










Nesten sjanseløs mot selgere som denne...
Det virker faktisk som om kambodsjanerne er oppriktig glad for å ha oss her. Det er kanskje ikke så rart, med den historien de har hatt. De har enda ikke skjønt (som thaiene) at de kan lure oss turister skikkelig om de vil.
Noen luringer finnes det selvfølgelig, særlig rundt turistattraksjonene, men det skulle jo bare mangle.
Det verste er å motstå de små, søte ungene som sendes ut for å selge juggel og postkort - "just one dolaaaar, sir, see; one, two, three, four...." teller de opp kortene og prøver å fange oppmerksomheten.
Man vil jo helst ta dem med hjem alle sammen, sammen med noen av de herlige hundene som tusler rundt, men det går jo ikke... :-)

Elefantsletta
Det var nok schwung over ettermiddagsunderholdningen i kongens palass i gamle dager i Angkor. Ble det litt stille kunne man alltids arrangere elefantkamper! Kan tenke meg det var ganske imponerende når lokale elefanter sloss mot elefanter fra nær og fjern - til og med brakt helt fra Europa!!

Røttene nesten "renner" ned over byggene
Noen trær som hadde omsluttet murene var så svære at de
var blitt støttet opp med digre stillaser for at de ikke skulle
velte og knuse alt



















Etter at Angkor ble forlatt krevde jungelen sin rett inntil Angkor ble gjenoppdaget.
Bildene over er fra det stedet der Angelina Jolie spilte in "Tomb Raider". Kambodsja var fremdeles ikke trygt og det ble fortalt at hun ble fløyet inn med helikopter fra Thailand - gjorde opptakene og ble fløyet ut igjen i en farlig fart!
I dag er det meste av jungelen fjernet, til glede for noen og til sorg for andre

Dette er IKKE Angelina Jolie, men en annen apekatt!
Plutselig dukket apekattene opp. Herlige, små skapninger som lever i kolonier. Vi kom over en stor gjeng på picknic ved vannet. De var svært så menneskevante, brydde seg fint lite om oss og holdt ufortrødent på med sitt.

Mor og barn ...og en eldre misunnelig bror...

Ikke alle er like betatte :-)

Skjønnhet, ynde og klokskap. Er nok en smart dame, dette her!
Kambodsjas svar på "tuk tuk" er en lett motorsykkel med tilhenger, morsomt kjøretøy!
I dag kjørte vi fram og tilbake til Kbal Spean, en elv med eldgamle utskjæringer i steinen i elvebunnen og langs sidene. Vi ante ikke hvor langt det var, men avtalte en pris på 30$ på forhånd. Turen dit tok ca 1,5 timer og sjåføren ventet på oss mens vi var ute og gikk, nye 1,5 timer. På vei hjem nødet han oss til å stoppe på et tempel vi ikke hadde tenkt oss til og ventet mens vi så det. Når vi kom hjem skulle han IKKE ha noe ekstra. Utrolig!
Greit å kunne ta en powernap mens man venter på kundene
Langs veien på ettermiddagene har vi hørt vi noen kraftige sirener inne i skogen med ujevne mellomrom. Jeg forsøkte å spørre vår nye kambodsjanske sweeper hva dette var for noe. Han er ikke så språkmektig, men vi kom da frem til at dette var signalet for at kongen skulle tale. Jeg gikk da ut fra at dette er noe a la Sivilforsvarets "Viktig melding - lytt på radio" og at alle da trekker innomhus for å høre på kongen.
MEN - det viser seg at det vi hører er sikader. Dette er ganske små insekter og de frembringer en ØREDØVENDE lyd. Det er hannene som holder på, selvfølgelig - for å kjekke seg for damene. Mette leste på nett at de kunne kutte ut sin egen hørsel, damene er det vel ikke så nøye med....


Verdens mest solgte drikk og verdens beste bananer.
De er små og butte og så søte som honning - fantastisk!
Selges overalt, også i fritert form, eller pakket inn i søt "sticky rice"


Husene på landsbygda i Kambodsja står stort sett på påler.
Mette holdt selvfølgelig på å omkomme da hun så det - med den slangefobien hun har regnet hun selvfølgelig med at det var for å forhindre disse udyrene å ta seg inn i husene.
Men det er for å ha et praktisk lagerrom samt at det er svalt og godt å oppholde seg i skyggen under huset. Mange steder så vi familier som inntok måltider sammen - sittende oppå bordet.


Bringer dere her et bilde av Djangtin, Yangtin og Mangtin Kolberg - de kambodsjanske tremenningene til Martin Kolberg. De har en like høy posisjon her som tremenningen i Norge - kanskje mer!


Det stod en munk og kontemplerte ved elvebredden i Kbal Spean.
Jeg tenkte han reflekterte over skaperverket og Buddhas ord...
Det viste seg at han bare lurte på hvor kaldt det var i vannet - om han kunne ta seg en liten kattevask - og det kunne han.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for kommentar!
Husk at du ikke MÅ være pålogget noe som helst for å kunne kommentere, velg eventuelt bare "Kommenter som Navn/Nettadresse" og skriv inn navnet ditt.
Alle bilder kan klikkes på for STOR størrelse!