fredag 17. januar 2014

Tunnelene Knutsen og Ludvigsen aldri bodde i.....

Saigon - 9 millioner innbyggere, 5 millioner scootere....
Original tunnel - legg merke til flaggermusene!
 I dag dro vi ut til "the Cu Chi tunnels" - et underjordisk nettverk laget av/for Viet Cong under Vietnamkrigen. Det vil si, det heter ikke Vietnamkrigen her - det heter "Amerikakrigen"
Det er et imponerende nettverk av tunneler, tilsammen 250 km i lengde. Disse fungerte som base og gjemmested for Viet Cong soldatene som angrep Saigon. De forbandt skyttergraver og oppholdsrom, sykestuer, verksteder, systuer osv. Systemet var laget i 3 etasjer i den hardpakkede leirjorda og selv et direkte treff av en stor bombe fra et B52-fly ødela normalt bare det øverste nivået. Ved angrep flyktet beboerne en etasje ned og i sikkerhet.
Undertegnede prøver en original nedgang. Den er så godt som
usynlig fra utsiden og når du er kommet ned er det for trangt
til å kunne bøye seg frem og begynne å krabbe

De originale gangene var lave og trange og alt for små for andre enn spinkle vietnamesere, jeg kikket inn i en og anslår at den var ca 3/4 meter i diameter. Ikke skjønner jeg hvordan de tok seg frem! De av oss som ville fikk prøve 100 meter under bakken i en tunnel som er utvidet for turister, men selv det var ganske jævlig for en velfødd nordmann. Det ble en blanding av krabbing, gåing i hockey og å skli på rumpa. Amerikanerne hadde store problemer med å finne Viet Cong her nede og det var ikke populært å begi seg inn i dem ettersom tunnelene var spekket med et utall sinnrike feller, fra enkle varianter som å falle gjennom gulvet og bli spiddet på bambusstokker til slange- og skorpionfeller.


Jeg tipper at bare redselen for disse fellene gjorde at lysten til å utforske gangene noe særlig var liten. Du kan lese mer om dem her Wikipedia: Cu Chi tunnels

En av de mer obskure severdighetene på området var skytebanen der du kunne kjøpe så mange skudd du ville, inntil 1000, og prøve ut hvilket som helst av våpnene som var i bruk på den tiden, fra AK47 og M16 til tunge maskingeværer. Selv prøvde jeg 10 skudd med en AK47. Skjøt ikke noe dårligere enn de østeuropeiske halvtullingene på banen bortenfor i alle fall.... Hadde ikke riflene vært festet godt til muren ville det skjedd mye uhell her, mye testosteron...!
Ganske sær attraksjon, egentlig?
Deretter var vi på War Museum. Interessant å se krigen fremstilt fra DEN siden for en gangs skyld.
Utrolig mye propaganda og svada, selvfølgelig, men også en annerledes og bra fremstilling - og slett ikke bare demoniserende overfor amerikanerne heller, merkelig nok.
Mye plass var viet støtten FNL fikk fra mange steder i verden, også fra Norge med disse bidragene. Teksten under bildet til venstre lyder: "Residents in MOSS quay (Kingdom of Norway) demonstrated..."
Moss, faktisk!?






Ettermiddagen tilbrakte vi bare med å rusle litt rundt i byen.
Fra det lille vi har sett av den er Saigon VELDIG annerledes enn Bangkok og Phnom Pehn.
Det er mer som å vandre rundt i en europeisk by med kjøpesentre og snobbebutikker som Versace Louis Vuitton etc. Borte er det meste av gatesalget, tuk-tukene og kaoset. Skjønt det kommer vel an på hvilken del av byen man er i, for Exodus har ordnet oss et riktig flott hotell i et fint strøk her!
Det er mye spektakulær belysning nattestid, under er bare en liten smakebit

Som en av de skotske jentene sa, "there is so much light, you fucking need sunglasses at night here" 

De liker å pynte litt!




















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for kommentar!
Husk at du ikke MÅ være pålogget noe som helst for å kunne kommentere, velg eventuelt bare "Kommenter som Navn/Nettadresse" og skriv inn navnet ditt.
Alle bilder kan klikkes på for STOR størrelse!