søndag 25. oktober 2015

Veni, vidi, vici! Som vi sier, vi som inntar Roma :-)

Bare sånn for ordens skyld - så du ikke i tvil om hvor jeg er.....
En bonde som hadde levert 700 kg og nå satt sammen
med familien og ventet på å få gullet ut av olivenene
Siste etappe fra Bracciano til Roma gikk som en lek, medvinds og motsols: Bracciano - Roma
Syntes det var helt på sin plass at siste strekket ned til Roma sentrum gikk ned langs Via Trionfale - Triumftogveien :-)
Stor og hissig trafikk jo nærmere Roma jeg kom. På et tidspunkt ble jeg faktisk presset i grøfta av en trailer - DET var skummelt! Men det var også det eneste jeg har vært i nærheten av noe slikt på turen.
Her i Roma er forøvrig sykkelutleie en stor greie. Folk må jo være gale for å drive å sykle rundt i denne byen :-)  Risikosport!

Kvelden før i Bracciano gikk jeg og ventet på at Osteria Regina skulle åpne kl 19 og dumpet tilfeldigvis inn på et sted der de drev og presset olivenolje. Det var skikkelig moro få med seg DEN delen av det hele også, og så så gøy å oppleve entusiasmen og velvilligheten til de som var der, olivenbønder og fabrikkfolk. Jeg ble tatt i armen og bokstavelig talt halt med gjennom hele opplegget:
Først veies avlingen opp. Så fjernes blader og stilker og olivenene fraktes inn i en knusemaskin som lager en finmalt grøt av hele greia.

Mosing av oliven
Grøten sendes videre inn i en sentrifuge som i høy hastighet sentrifugerer ut oljen.
Og det hele gjøres ved lav temperatur, "freddo - freddo!!", det var viktig å få sagt! Dette er den edleste oljen - den som er presset direkte. Dette er extra vergine olje av høyeste kvalitet, silt men ikke filtrert.
I den andre enden av skalaen har man oljen som kan utvinnes ved oppvarming av restene.

Her renner gullet, med en helt
SYK grønngul farge
Det er helt sprøtt at oljen blir så god, for å spise en slik oliven bar smaker dritt, bare bittert og fælt!

Besøket på Osteria Regina hadde fortjent en egen historie det også, men får nøye meg med å si hvor utrolig herlig det er å finne slike genuine små bydelsosteriaer med fantastisk mat og en helt latterlig lav pris! Spiste en pastarett og deretter kanin og skyldte ned med 1/2 liter vin - 12 Euro!! Og SÅ godt, mmmmmm...

Dagen etter traff jeg Mette, Torhild og Hedda i Roma - vi ankom til den samme lille piazzaen like der vi skulle bo helt samtidig fra hver vår kant. DET er timing, det :-)
Torhild og Hedda er mor og datter, venner fra Vadsø og like italofile som oss. Vi har mange flotte minner fra turer sammen i Italia, og savner Morten som dessverre ikke fikk oppleve flere turer i Italia som han var så glad i....

Hedda, Torhild og Mette
Men sånn går no dagan her i Cittá Eterna, den evige by. Vi bor i en flott leilighet midt Trastevere. Området er en gigantisk turistfelle, men samtidig så sjarmerende at det er umulig å ikke trives her! Smale smug, åpne piazzaer, elv, broer, utallige spisesteder, barer, minimarkeder, turist-turister med kamera på magen og guidebok i hånda, mer eller mindre elegante lokale romere, såpeboblekunstnere, hippier som sover under broene om natta, amerikanere på Segway, gatemusikanter, kule kunstertyper, studenter, portrettmalere, biler, scootere osv osv.. Et svare liv på godt og vondt!

Mette og jeg har jo vært her før, så det er ikke SÅ om å gjøre å se alle de store attraksjonene, like bra å bare gå og slenge rundt og kikke og sette seg ned og kule'n med et glass vin i sola. Verre for stakkars Torhild som må holde følge med ungdommen som ikke har vært her i byen før og skal oppleve alt!
I morgen ser det ut til at det er enklest å sykle ut til flyplassen, den ligger ca 30 km herfra. Det er ikke bare bare å få transportert sykkelen uten videre på hverken taxi eller offentlig


PS 26/10: Turen til flyplassen ute ved Fiumincino gikk greit, den! Fumla meg ut på en vei det helt sikkert ikke var meningen at jeg skulle være på, men ettersom nesten all trafikk gikk INN mot Roma var jeg så godt som alene der, hell i uhellet.
Totalt ble turen på rett under 60 mil, omtrent som Trondheim-Oslo, bare på 11 dager :-)
Snipp, snapp, snute osv osv for denne gang!

De skal lage ny metro under Colosseum. Her hvor hver eneste stein er historisk og verdifull er ikke det helt
uten videre. ALT på overflaten må støttes opp og stives av. Hver eneste søyle, hver eneste buegang.....

Det er forskjellige meninger om alt, også homofilt ekteskap og adopsjon.
Men du henger ikke opp hva som helst i Roma uten at bymyndighetene klistrer "Støtende innhold" over!

En til den største bjørnen og en til den mellomste bjørnen og......


2 kommentarer:

  1. Veldig god artikkel og bilde. Det ser ut som om du pofesional i dette tilfellet)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Tusen takk for det! Hyggeolig at folk leser bloggen min!
      Profesjonell er jeg så absolutt ikke, men prøver å være LITT kresen... :-)
      Les gjerne om den STORE Italiaturen på sykkel i 2012 - den starter her: http://gladehjul.blogspot.no/2012/09/29-d-dagen.html
      Marius

      Slett

Takk for kommentar!
Husk at du ikke MÅ være pålogget noe som helst for å kunne kommentere, velg eventuelt bare "Kommenter som Navn/Nettadresse" og skriv inn navnet ditt.
Alle bilder kan klikkes på for STOR størrelse!