torsdag 27. september 2012

Super-caldo, scirocco og branner!

En vakker solnedgang?
Ja, kanskje....men ikke for alle...
Les mer under
Værmelding for Sicilia 27/9, klippet fra nett:

Meteo Sicilia, allerta super-caldo: sarà un weekend di fuoco con picchi di +40°C, preoccupazione per gli incendi

Eller sagt på en annen måte, siciliansk værmelding advarer mot SUPER-CALDO, super-varme, opp mot 40 grader i helgen. Og se opp for branner!

Jeg mener - KAN det bli varmere nå???
Brann i nærheten av Torrenova
De siste dagene har vi levd med denne gloheite scirocco-vinden. Selv om det tildels har vært lettskyet har det vært kvelende varmt og selv korte etapper på sykkel suger all energi ut av oss.
Vannet i flaskene er glovarmt etter kort tid og fungerer bare som kortvarig smøring av en tørr kjeft og hals.
Det har nesten ingen effekt å helle 40 grader varmt vann over seg heller.
Vinden svaler minimalt, for luften i seg selv er så varm, og du kan være sikker på at er man i le er det midt i en oppoverbakke!

Gårsdagens tur: Torrenova - Cefalu

Vi startet fra Torrenova i går morges. En by som så så kjedelig ut da vi kom at vi aldri gadd gå ut av hotellet igjen:-) Vi KAN ha tatt feil, men jeg tror hele Torrenova bare var en lang veistubb med hus rundt.....
Til gjengjeld opplevde vi igjen - bare for å gjenta meg selv ENDA en gang - gleden med en hotellristorante som i utgangspunktet så dødskjedelig ut, men som viste seg å være både hyggelig og ha veldig god og rimelig mat med en supersøt gammel dame som serverte og pratet!
Cefalu, seaside
Heten var i gang allerede tidlig på morgenen og på vei mot Cefalu så vi branner på mange steder rundt oss. Røyken steg til værs fra annenhver åsrygg. Heten, det tørre landskapet og den innimellom ekstreme vinden gjør sitt til at forholdene er topp for branner. I Cefalu i går kveld sa de at det brant på 10 forskjellige steder samtidig den dagen.
Brannfly, skulle gjerne hatt
med en telelinse....



Brannfly som kan hente vann på havoverflaten går i skytteltrafikk. De toucher nedom sjøen og "høvler" opp vann som de så returnerer med og sprer utover brannene.
På restauranten om kvelden i Cefalu kunne vi se hvordan røyken farget solnedgangen rød, se bildet over - ikke fake!!


Aske som virvler i vinden
Aske fra brannene virvlet med vinden og la seg utover alt også nede i byen

Cefalu er en vakker liten by med sine strender, sin flotte duomo, sin piazza og sine spennende trange gater - og en skikkelig turistfelle. Tyskere og amerikanere toger i store flokker etter en guide og kikker og kikker. Men jeg får sitere svoger Tor: "Der det er fint er der folk/penger/butikk"
Så også i Cefalu, men byen er vel verdt et besøk!
Strandscenene i "Cinema Paradiso" er forøvrig spilt inn der.
Og vi fikk et fantastisk digert rom med en himling a la det Sixtinske Kapell og  utsikt over piazzaen og en takterrasse nesten for oss selv, fine greier.

I morges var det like varmt og røyklukta lå tjukk i Cefalu.
Brannene foregikk etter alt å dømme med like stor intensitet rundt omkring og det var like stor aktivitet fra brannflyene i dag også.

Gudskjelov hadde vi lagt opp til kort etappe: Cefalu - Porticello
Jeg hadde et lite hva-skal-vi-kalle-det-illebefinnende, i varmen i dag. Ble helt slått ut, kvalm og holdt på å kaste opp. Noe form for heteslag?
Brann litt nærmere enn det vi egentlig likte
Så jeg er glad for at turen ender i morgen i Terrasini, en by ikke langt fra flyplassen vest for Palermo. Det er gudskjelov bare en minietappe.
I denne varmen er det ikke forsvarlig å gjøre noe mer ut av det!!




2 kommentarer:

  1. Ut fra bildene å dømme så det jo svært så genuint ut i Cefalu, særlig det "slitne" strandbildet.Varmt ja? Her har vi hatt vinterføre på fjellovergangene, snø i fjellet på Hovden...., tidlig!

    SvarSlett
    Svar
    1. Men nå har vi funnet stedet vi skal satse på i felleskap - i Porticello! Sjekk: https://www.google.com/search?q=porticello+sicily&hl=no&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=N7JkUI3RKZOEhQfO2YHoDQ&ved=0CCQQsAQ&biw=1137&bih=538

      Slett

Takk for kommentar!
Husk at du ikke MÅ være pålogget noe som helst for å kunne kommentere, velg eventuelt bare "Kommenter som Navn/Nettadresse" og skriv inn navnet ditt.
Alle bilder kan klikkes på for STOR størrelse!